Dlaczego miałbyś nie wliczać błonnika z owoców? Kompletnie nie rozumiem Twojego podejścia. Włókno pokarmowe nie jest trawione ani też wchłaniane przez organizm bowiem błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, zarówno stymuluje perystaltykę jelitową jak i sprzyja namnażaniu dobrotliwej flory bakteryjnej. Zbyt [...]
Wpisuj produkty gotowe - nie po obróbce termicznej. Wyrzuć masło śmietankowe na rzecz prawdziwego masła, patrz aby w składzie był tłuszcz mleczny min. 82%. Owoce jak najbardziej mogą się znaleźć w godzinach wieczornych bowiem ulokowałbym je jednak w ciągu dnia np: na deser. Oczywiście nie samym bananem człowiek żyje, masz szeroką paletę [...]
Osobiście nie widzę sensu bazować głównie na tłuszczach nasyconych. Rozumiem, że jest ''BOOM'' na śniadania B+T, ale 100g boczku to z pewnością nie jest optymalne rozwiązanie, gdyż istnieją bardziej wartościowe źródła lipidów. Stosunek kwasów tłuszczowych w Twojej diecie jest mocno nagięty. Dodatkowo brakuje tam kwasów tłuszczowych z rodziny o3 [...]
Pewnie wiele razy słyszeliście od rodziców, od babć czy dziadków, że zamiast czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, [...]
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Właśnie chodzi o to że mięso jem praktycznie zawsze gotowane, chyba że np w niedziele jak go bywa mama usmaży do ziemniaków. W sumie jak zauważyłem to po smażonym jest jeszcze gorzej. A może to zbyt mała ilość błonnika w porównaniu do ilości jedzenia? Warzywa zawsze odbieram ale z pomidorami jeszcze tego nie robiłem. A wracając do wątróbki to [...]
Przyprawy korzenne jak cynamon, goździki, kurkumina, imbir mają zdecydowanie wyższy współczynnik antyoksydacyjny ORAC, błonnika jest masa w zbożach i warzywach, a także ziarnach i orzechach. Flawonoidy, sterole to także warzywa. Fityny niekoniecznie są czymś złym, bo wykazują też korzystne właściwości m.in. zmniejszają ryzyko nowotworów jelit, a [...]
Upowszechniła się taka praktyka, zgodnie z którą wliczanie do dobowego bilansu kalorii pochodzących z warzyw jest nieuzasadnione. W efekcie wiele osób próbujących zaplanować codzienne menu pomija kwestię spożycia warzyw w ogólnym rozrachunku, koncentrując się tylko i wyłącznie na produktach o wyższej gęstości energetycznej. Warto sobie jednak [...]
Przeważnie mówi się, że mężczyzna, dopóki nie umiera z bólu, to nie wybierze się do lekarza wykonać podstawowych badań, kontrolnych czy w celu diagnozy zaistniałej dolegliwości. Jednak obecne trendy, które dążą do podniesienia świadomości dbania o zdrowie fizyczne, sprawiają, że mężczyźni coraz częściej interesują się kwestią własnego zdrowia, jak [...]
(...) Lepiej wypić dobrą zieloną herbatę :) Albo zjeść ostrą papryczkę. Albo zasuplementować wit. D3 i zacząć używać oleju kokosowego. Co do GABA, to nie mam specyficznych info, ale w jakim celu chcesz stosować? GABA to substancja z grupy aminokwasów syntetyzowana przez florę bakteryjną jelit. Jej główną funkcją jest hamowanie stresu i [...]
Ilość węglowodanów jest dość tradycyjna. W tego rodzaju pieczywie pełnoziarnistym/pumpernikiel jest z reguły około 10% błonnika, jak nie 15%. Tutaj błonnik ten nie jest wliczony do ogólnej puli węglowodanów. Dlatego też jest ich tylko 37g.
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/That%E2%80%99s_the_Almond_Butter_Crunchy_i36791_d400x400.jpg OPIS Bardzo smaczne i aromatyczne masło orzechowe Zawiera chrupiące drobiny orzechów Produkowane jest wyłącznie ze 100% migdałów Nie zawiera żadnych dodatków i wypełniaczy Brak dodatku soli, cukru oraz tłuszczu palmowego Bogate źródło białka, zdrowych [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/That%E2%80%99s_the_Cashew_Butter_Crunchy_i36793_d400x400.jpg OPIS Rewelacyjne masło pozyskiwane w 100% z orzechów nerkowca Nie zawiera żadnych zbędnych dodatków (Cukru, Soli, Oleju Palmowego) Bogate i naturalne źródło wielu minerałów oraz błonnika Każda porcja dostarcza solidną porcję białka roślinnego i [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/That%E2%80%99s_the_Peanut_Butter_Crunchy_i36794_d400x400.jpg OPIS Rewelacyjne masło orzechowe o niezapomnianym smaku i aromacie Produkowane jest wyłącznie z naturalnych orzechów ziemnych (100%) Idealnie chrupiąca struktura z pewnością przypadnie Ci do gustu Znakomicie pasuje do słonych, jak i słodkich potraw [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/That%E2%80%99s_the_Peanut_Butter_Smooth_i36795_d400x400.jpg OPIS Rewelacyjne masło orzechowe o niezapomnianym smaku i aromacie Produkowane jest wyłącznie z naturalnych orzechów ziemnych (100%) Idealnie gładka struktura z pewnością przypadnie Ci do gustu Znakomicie pasuje do słonych, jak i słodkich potraw Stanowi [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Delicious_Line_Peanut_Butter_with_WPC_i36800_d400x400.jpg OPIS Delicious Line Bez dodatku cukru, soli Dodatek białka WPC Bez oleju palmowego W dwóch wyśmienitych smakach: Ciasteczko i Wanilia Naturalne masło orzechowe pochodzące z orzechów arachidowych pozyskiwane jest naturalnymi metodami. Nie zawiera zbędnych [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Delicious_Line_Almond_Butter_i36801_d400x400.jpg OPIS Delicious Line 100% prażonych migdałów Bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego Bardzo smaczne i aromatyczne masło orzechowe Almond Butter to produkt stanowiący źródło białka i o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Białko, to podstawowy składnik [...]